Az egyik évben tele a kosara sárgabarackkal, míg a következő évben előfordulhat, hogy a fa teljesen üres. Hogyan dolgozhatja fel a nagy termést, és hogyan hozhatja ki a legtöbbet a gyenge termésből? Merítsen ihletet ízletes tippjeinkből.
Ha túl sok a termés
A betakarított termést sokféleképpen felhasználhatja, az egyszerűbb módszerektől egészen a bonyolultabb befőzéssel járó eljárásokig.
Fagyasztás
Ha a gyümölcsben a lehető legtöbb vitamint szeretné megőrizni, a legmegfelelőbb módszer, ha a termést télire lefagyasztja. Válasszon teljesen érett, de nem túlérett, és nem összenyomódott gyümölcsöket. A sérült darabokat szűrje ki, azokat például lekvár készítéséhez használhatja fel.
A megmosott gyümölcsöt jól meg kell szárítani, hogy a fagyasztóban ne képződjenek jégkristályok a felesleges vízből. Ha magvas gyümölcsöket (sárgabarack, őszibarack, szilva) fagyaszt, először távolítsa el a magokat. Ezután terítse szét a gyümölcsöt egy tálcán vagy tepsin, amelyet sütőpapírral bélelt ki. Ez megakadályozza, hogy a gyümölcs hozzáfagyjon a felülethez, így könnyen áttehető lesz a zacskóba. Ezt a műveletet a gyümölcs fagyasztása után legkorábban 6 órával végezze el. A sík felületen történő „előfagyasztással” megakadályozhatja a gyümölcs összenyomódását és összetapadását. Felolvasztáskor a gyümölcsöket könnyen szétválaszthatja, és pontosan annyit vehet ki, amennyire szüksége van.

A fagyasztott gyümölcsből nemcsak különféle süteményeket süthet, hanem már a szezon alatt frissítő fagylaltot és sorbetet készíthet, amelyeket az Eta Gratus speciális kiegészítőjével vagy aprítóedényben, egy kevés joghurttal, mogyoróvajjal, mézzel vagy fűszernövényekkel összeturmixolva állíthat elő.
Fűszernövények feldolgozása
A gyümölcspürék is fagyaszthatók, amelyek tárolásához leginkább jégkockatartók alkalmasak. Ezekben a formákban finomra vágott fűszernövényeket vagy spenótot is lefagyaszthat. Vagy készítsen fűszernövényekből pestót, amelyet üvegekben tárolhat a fagyasztóban.

Szárítás
A szárításos módszer is lehetővé teszi, hogy a zöldségek és gyümölcsök tápanyaga nagy mennyiségben megmaradjon. Szárításhoz ismét olyan érett gyümölcsöket válasszon, amelyek nem nyomódtak össze, nem rothadtak és nem túlérettek. A gyümölcsöt terítse szét a szárítón egymás mellett, ügyelve arra, hogy ne fedjék át egymást. Ügyeljen arra, hogy a gyümölcsök jól megszáradjanak. Ennek köszönhetően légmentesen zárt tárolóedényekben tárolva nem fognak megpenészedni.
Lekvárok és kompótok
Az éves termés hosszú távú tárolására szolgáló fejlettebb feldolgozási módszer a kompótok és a lekvárok készítése. Nagymamáink megbízható segítséget használtak a gyümölcsök tartósításához – a cukrot, amelytől a modern időkben egyre inkább eltekintünk és más alternatívákkal helyettesítjük vagy teljesen mellőzzük. Ezeknél a korszerűbb befőzési eljárásoknál a kompótok és lekvárok készítésekor kiemelten fontos a higiénia betartása, valamint a legszebb, sérülés nyomaitól mentes gyümölcsdarabok kiválasztása.
A tartósítás sikeres befejezéséhez elengedhetetlen a befőzés, amely során elpusztulnak az esetleges mikroorganizmusok, és egyben légmentesen lezáródik a tárolóedény. Ha a klasszikus módszerrel, cukorral készíti a lekvárt elegendő, ha a befőttesüvegeket fejjel lefelé fordítja és hűlni hagyja fél-egy órát. A tiszta üvegeket mindig frissen, forró lekvárral vagy dzsemmel kell megtölteni.
A lekvárokhoz és dzsemekhez túlérett, de nem rothadt gyümölcsöt használjon. A kompótokhoz inkább keményebb, de érett gyümölcsdarabokat válasszon.

Zöldségfeldolgozás
A zöldségeket is be lehet főzni. Csehországban legnagyobb hagyománya az uborkák befőzésének van, amelyek kemény állaguk miatt szépen ropogósak maradnak, hasonlóan a savanyított céklához. A felesleges paradicsomokat felhasználhatja ketchupok és paradicsomszószok készítéséhez, vagy paprikával és hagymával együtt befőzheti házi lecsónak. A félbevágott paradicsomokat akár meg is száríthatja. Annak érdekében, hogy tárolás közben ne penészedjenek meg vagy ne keményedjenek meg teljesen, a szárítás után fűszernövényekkel és fokhagymával ízesített olajba is teheti őket.
Az olyan zöldségeket, mint a karfiol, káposzta, répa, retek és más hasonlóan keményebb fajták, felhasználhatja csalamádé készítéséhez, vagy fermentálhatja is őket, így nagy mennyiségű jótékony baktériumot juttathat a szervezetébe, amely elősegíti a bélflóra egészségét, ezáltal javítva az emésztést és az immunrendszert.
Gyenge termés feldolgozása
Ha olyan kevés a termés, hogy a gyümölcsöt azonnal el tudja fogyasztani nem szükséges aggódni a további felhasználáson. Ha mégis marad egy maréknyi belőle, érdemes desszertek készítésébe kezdeni. Néhány szem friss gyümölcsből is elegáns tortát varázsolhat a nyári bulira, szépen díszítheti vele a habos krémmel töltött süteményeket, a fagylaltos poharakat vagy a krémmel töltött kosárkákat. A gyerekeknek palacsintás nyársat készíthet friss gyümölcs- és palacsinta darabokkal. Vagy tehet gyümölcsöt a túrós buktába és pitébe így azok sokkal zamatosabbak lesznek. Ha kevés a termés, sütéshez használjon kisebb formákat és felezz meg a receptet.