Pisztáciás sütemények csokoládéval és tengeri sóval
Hozzávalók 2 tepsihez:
130 g hámozott, pörköletlen, sótlan pisztácia
200 g puha vaj
100 g porcukor vagy xilit (lehet kombinálni)
1 tojássárgája
300 g finomliszt (fehér és teljes kiőrlésű is kombinálható)
¼ teáskanál őrölt kardamom
Étcsokoládé mártáshoz
Tengeri só a díszítéshez
Elkészítés:
A pisztáciát áztassa vízbe 1,5–2 órára. Ezután szűrje le, és hagyja jól lecsepegni. Vágja apróbb darabokra – a kisebb és nagyobb darabok kombinációja tökéletes lesz.
A vajat keverje habosra a cukorral. Adja hozzá a tojássárgáját, és dolgozza össze.
Adja hozzá a lisztet és a kardamomot, majd jól keverje el. Végül dolgozza bele a pisztáciát.
A tésztából formázzon 3 egyforma vastagságú hengert (kb. 4 cm átmérőjűeket). Csomagolja fóliába, és helyezze a fagyasztóba 1–1,5 órára.
A hengereket vegye ki a fóliából, és szeletelje fel. Helyezze a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire. 180 °C-on süsse kb. 12–17 percig (a sütemények vastagságától függően).
A kihűlt süteményeket félig mártsa bele az olvasztott csokoládéba. Amint a csokoládé kezd megdermedni, enyhén szórja meg sóval.