100 darab
60 perc
A sütés alapja, hogy mindig minőségi alapanyagokkal dolgozzunk. Íme néhány tanács ehhez a süteményhez:
„Használjunk vajat; bár drága, de az olcsóbb zsiradékokkal a tészta olyan, mintha gumiból lenne, és nehezebb vele dolgozni. A lisztet a szitáljuk át, hogy könnyű és levegős legyen. Nagy szerepe van a dió minőségének is, amelynek jól megszáradtnak kell lennie. Az elkészített tésztát legalább egy napig pihentessük hűtőben. A kiflik formázásánál a lehető leggyorsabban dolgozzunk. A tészta ne legyen sokáig a kezünkön, hogy megőrizze alacsony hőmérsékletét. Ha a vaj megmelegszik benne, elfolyik, és ez rontja a kiflik formáját” – tanácsolja Pavla Stoklasová cukrász, aki minden év decemberében kolléganőivel együtt százával süti a kifliket.
Hozzávalók:
- 410 g finomliszt
- 140 g porcukor
- 240 g vaj
- 140 g darált dió
- 1 tojássárgája (lehetőleg házi tojásból)
- 20 g vaníliás cukor
Elkészítés:
- Dolgozzuk össze az összes hozzávalót a Gratus robotgéppel, majd hagyjuk a tésztát pihenni a hűtőben másnapig, ezután formázzuk meg. Ahhoz, hogy a tészta ne melegedjen fel, részletekben dolgozzunk vele.
- Süssük 10–12 percig 180–200 °C-on.
- A kifliket még forrón forgassuk meg porcukor és vaníliás cukor keverékében, majd helyezzük papírdobozba. Tároljuk hűtőben.
