Vaníliás kifli

Vaníliás kifli

100 darab

60 perc

 

A sütés alapja, hogy mindig minőségi alapanyagokkal dolgozzunk. Íme néhány tanács ehhez a süteményhez:

„Használjunk vajat; bár drága, de az olcsóbb zsiradékokkal a tészta olyan, mintha gumiból lenne, és nehezebb vele dolgozni. A lisztet a szitáljuk át, hogy könnyű és levegős legyen. Nagy szerepe van a dió minőségének is, amelynek jól megszáradtnak kell lennie. Az elkészített tésztát legalább egy napig pihentessük hűtőben. A kiflik formázásánál a lehető leggyorsabban dolgozzunk. A tészta ne legyen sokáig a kezünkön, hogy megőrizze alacsony hőmérsékletét. Ha a vaj megmelegszik benne, elfolyik, és ez rontja a kiflik formáját” – tanácsolja Pavla Stoklasová cukrász, aki minden év decemberében kolléganőivel együtt százával süti a kifliket.

 

Hozzávalók:

 

  • 410 g finomliszt
  • 140 g porcukor
  • 240 g vaj
  • 140 g darált dió
  • 1 tojássárgája (lehetőleg házi tojásból)
  • 20 g vaníliás cukor

 

Elkészítés:

 

  1. Dolgozzuk össze az összes hozzávalót a Gratus robotgéppel, majd hagyjuk a tésztát pihenni a hűtőben másnapig, ezután formázzuk meg. Ahhoz, hogy a tészta ne melegedjen fel, részletekben dolgozzunk vele.
  2. Süssük 10–12 percig 180–200 °C-on.
  3. A kifliket még forrón forgassuk meg porcukor és vaníliás cukor keverékében, majd helyezzük papírdobozba. Tároljuk hűtőben.