Édes pite (frgál)

Édes pite (frgál)

Ez az édes pite a Csehország keleti felén található Valašsko vidék jellegzetes étele, legtipikusabb specialitása már több mint száz éve. Az első írásos emlékek róla 1826-ból származnak. Eredetileg „nepodarek” – vagyis „rosszul sikerült sütemény” – néven ismerték, amit a háziasszony sütés közben elrontott. Ez később átalakult és hagyományos sütemény lett belőle, amit legtöbbször nagy ünnepekre (karácsony, húsvét), keresztelőre vagy esküvőre sütöttek. A gazdagabb házakban pedig akár vasárnap is elkészítették.

Ennek az egyedülálló pékárúnak a környező országokban nincs párja, ezért 2013 decemberében az EU földrajzi eredetmegjelöléssel védett termékké nyilvánította. A „valašský frgál” elnevezés alatt csak azok a piték árusíthatók, amelyeket Valašsko kijelölt területén készítenek, és amelyek több paraméternek is megfelelnek. A „igazi” valašský frgál például kb. 30 cm átmérőjű, súlya 600 g, és egyfajta töltelékkel készül.
A leggyakoribb töltelékek: körte, túró, mák, szilvalekvár, de más gyümölcsökkel, lekvárokkal vagy akár káposztával is készíthető.

 

Kelt tészta a pitéhez

 

4 pite

30 perc

 

Hozzávalók:

 

  • 500 g finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 250 ml tej
  • 40 g élesztő
  • 80 g kristálycukor
  • egy csipet só
  • 50 ml olaj
  • 125 g margarin (Hera)
  • citromhéj

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • 100 ml tej

 

Elkészítés:

 

  1. Egy kisebb tálba tegyünk egy kevés lisztet, cukrot és élesztőt. Öntsünk rá egy kis meleg tejet, és hagyjuk felfutni az élesztőt. Közben egy másik tálba tegyük a lisztet, a tojásokat, a sót, a maradék cukrot, a citromhéjat, a szobahőmérsékletű margarint (Herát) és a meleg tejet. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és jól dolgozzuk össze, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk belőle. Fedjük le konyharuhával, és tegyük meleg helyre kelni.
  2. A megkelt tésztát osszuk kb. 240 g-os cipókra, és helyezzük egy 32 cm átmérőjű kerek sütőpapírra. A cipókat nyújtsuk ki sodrófával kör alakúra, kb. 30 cm átmérőjűre.
  3. Minden 240 g tésztából készült pitére tegyünk 400 g tölteléket. Egyenletesen kenjük el a tésztán, a szélén hagyjunk kb. 1 cm-es peremet, amelyet kenjünk meg a felvert tojással.
  4. A pitéket szórjuk meg zsemlomorzsával. Így előkészítve hagyjuk még egy kicsit kelni, majd süssük előmelegített sütőben kb. 200 °C-on.
  5. A sütés után a még meleg pite szélét kenjük meg tejjel. Végül melegítsünk vajat, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumot, majd bőségesen locsoljuk meg ezzel a keverékkel a pite tetejét.

 


Körtés töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 900 g szárított körte
  • 500 g porcukor
  • 1 dl rum
  • 30 g őrölt fahéj
  • 30 g csillagánizs
  • 50 g vaníliás cukor
  • 50 g zsemlemorzsa a sűrítéshez

 

Elkészítés:

 

  1. A körtét daráljuk le, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Mindent jól keverjünk össze.
  2. A töltelékhez szárított körtét használjunk, ne frisset, mert a friss gyümölcs túl sok vizet tartalmaz.

 

Túrós töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kg túró
  • 4 db tojás
  • 240 g porcukor
  • 140 g vaníliás cukor
  • 50 g vaníliapuding por
  • 150 g mazsola
  • 1 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csipet szerecsendióvirág (vagy őrölt szerecsendió)

 

Elkészítés:

 

  1. Tegyünk minden hozzávalót a Gratus konyhai robotgép táljába, és dolgozzuk jól össze.
  2. Ha a keverék túl sűrűnek tűnik, öntsünk hozzá habtejszínt a hígításhoz.

 

Szilvalekváros töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 1400 g szilvalekvár
  • 1 dl rum
  • 200 g vaníliás cukor
  • 50 g zsemlemorzsa a sűrítéshez

 

Elkészítés:

 

  1. Tegyük a lekvárt és a többi hozzávalót a Gratus konyhai robotgép táljába, és dolgozzuk jól össze.
  2. Végül adjuk hozzá a zsemlemorzsát a sűrítéshez.

 

 

Mákos töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 600 g darált mák
  • 80 g szilvalekvár
  • 40 g őrölt fahéj
  • 50 g vaníliás cukor
  • 80 g vaj
  • 180 g kristálycukor
  • 1 dl rum
  • 100 g finomliszt

 

Elkészítés:

 

  1. A tejet tegyük fel főni a kristálycukorral. Amikor a keverék forrni kezd, adjuk hozzá a darált mákot, és folyamatos keverés mellett főzzük rövid ideig, hogy ne égjen le. Ezután hagyjuk kihűlni.
  2. Közben a vajból és egy kevés lisztből készítsünk rántást.
  3. A kihűlt mákos keverékhez adjuk hozzá a rántást és a többi hozzávalót, majd dolgozzuk jól össze.