Teljes kiőrlésű fánkocskák körtés krémmel

Teljes kiőrlésű fánkocskák körtés krémmel

2 tepsi

120 perc

 

Szereti a klasszikus képviselőfánkot, de mégis valami újra vágyik? Akkor ki kell próbálnia a teljes kiőrlésű lisztből készült fánkokat körtés krémmel! Olyan könnyűek, mint a felhő, és kellemesen frissítőek.

Hozzávalók:

 

A tésztához:

  • 250 ml víz
  • 80 g vaj
  • egy csipet só
  • egy csipet cukor
  • 170 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 4 tojás – 210 g

A töltelékhez:

  • 3 körte
  • 1–2 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál panela szirup (szárított nádcukorból)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 250 g túró (magasabb zsírtartalmú teljes tejből készült, tömörebb, firmer túró)
  • 250 g félzsíros túró (alacsonyabb zsírtartalmú, lágyabb, krémesebb túró)
  • 250 ml habtejszín

 

Elkészítés:

 

  1. Először készítsük el a sütött körtét a krémhez. A körtéket hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, és kockázzuk fel. Helyezzük őket egy sütőedénybe, locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg panelával (vagy nádcukorral) és fahéjjal. Keverjük össze, majd 190 °C-on süssük 30 percig. Hagyjuk kihűlni.
  2. A sütött körtéből öntsünk félre egy kis szirupot (kb. 1–2 evőkanál), amelyet a végén majd a krémhez adhatunk a kívánt állag eléréséhez. A körtéket turmixoljuk sima pürévé, hagyjuk lehűlni és tegyük a hűtőbe.
  3. Készítsük el a tésztát. Öntsük a vizet egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, egy csipet sót és cukrot, majd olvasztjuk fel. Amikor a keverék forrni kezd, szórjuk bele a lisztet, és fakanállal keverjük, amíg a tészta kompakt és csomómentes nem lesz és az alján enyhén megpirul.
  4. A tésztát tegyük a konyhai robotgép dagasztótáljába, szereljük fel a keverőfejet, és kezdjük el keverni, hogy a tészta lehűljön, mert a tésztába adagolandó tojások különben megfőnének. Közben a tojásokat verjük fel.
  5. Amikor a tészta langyosra hűlt, folyamatos keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásokat. Miután a tojásokat belekevertük, hagyjuk a tésztát még néhány percig keverni, így jobban felszabadul a glutén, és rugalmasabb lesz a tészta.
  6. Töltsük a tésztát egy csillagvégű habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk köröket, kb. 8–10 cm külső átmérővel.
  7. Süssük 230 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 percig. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra, és süssük tovább 20 percig. Sütés után vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  8. A karikákat éles késsel vágjuk félbe.
  9. A körtépürét keverjük simára mindkét túróval. A tejszínt verjük habbá, majd kétszer adagolva óvatosan forgassuk a körtés túróba. Ha a krém elég sűrű, elhagyható egyébként pedig hozzáadható a félretett szirup, hogy ízesítsük. Ha a krém nem elég édes, ízlés szerint porcukorral édesíthetjük.
  10. Töltsük a krémet egy csillagvégű habzsákba, és töltsük meg a karikákat. A tetejüket enyhén szórjuk meg porcukorral.