2 tepsi
120 perc
Szereti a klasszikus képviselőfánkot, de mégis valami újra vágyik? Akkor ki kell próbálnia a teljes kiőrlésű lisztből készült fánkokat körtés krémmel! Olyan könnyűek, mint a felhő, és kellemesen frissítőek.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 ml víz
- 80 g vaj
- egy csipet só
- egy csipet cukor
- 170 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 4 tojás – 210 g
A töltelékhez:
- 3 körte
- 1–2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál panela szirup (szárított nádcukorból)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 250 g túró (magasabb zsírtartalmú teljes tejből készült, tömörebb, firmer túró)
- 250 g félzsíros túró (alacsonyabb zsírtartalmú, lágyabb, krémesebb túró)
- 250 ml habtejszín
Elkészítés:
- Először készítsük el a sütött körtét a krémhez. A körtéket hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, és kockázzuk fel. Helyezzük őket egy sütőedénybe, locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg panelával (vagy nádcukorral) és fahéjjal. Keverjük össze, majd 190 °C-on süssük 30 percig. Hagyjuk kihűlni.
- A sütött körtéből öntsünk félre egy kis szirupot (kb. 1–2 evőkanál), amelyet a végén majd a krémhez adhatunk a kívánt állag eléréséhez. A körtéket turmixoljuk sima pürévé, hagyjuk lehűlni és tegyük a hűtőbe.
- Készítsük el a tésztát. Öntsük a vizet egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, egy csipet sót és cukrot, majd olvasztjuk fel. Amikor a keverék forrni kezd, szórjuk bele a lisztet, és fakanállal keverjük, amíg a tészta kompakt és csomómentes nem lesz és az alján enyhén megpirul.
- A tésztát tegyük a konyhai robotgép dagasztótáljába, szereljük fel a keverőfejet, és kezdjük el keverni, hogy a tészta lehűljön, mert a tésztába adagolandó tojások különben megfőnének. Közben a tojásokat verjük fel.
- Amikor a tészta langyosra hűlt, folyamatos keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásokat. Miután a tojásokat belekevertük, hagyjuk a tésztát még néhány percig keverni, így jobban felszabadul a glutén, és rugalmasabb lesz a tészta.
- Töltsük a tésztát egy csillagvégű habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk köröket, kb. 8–10 cm külső átmérővel.
- Süssük 230 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 percig. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra, és süssük tovább 20 percig. Sütés után vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- A karikákat éles késsel vágjuk félbe.
- A körtépürét keverjük simára mindkét túróval. A tejszínt verjük habbá, majd kétszer adagolva óvatosan forgassuk a körtés túróba. Ha a krém elég sűrű, elhagyható egyébként pedig hozzáadható a félretett szirup, hogy ízesítsük. Ha a krém nem elég édes, ízlés szerint porcukorral édesíthetjük.
- Töltsük a krémet egy csillagvégű habzsákba, és töltsük meg a karikákat. A tetejüket enyhén szórjuk meg porcukorral.
