Az élelmiszerek szárítását őseink talán az idők kezdetétől ismerték. Régen ez volt egyike azon néhány módszernek, amelyekkel az élelmiszereket hosszú időre tartósították és télire eltárolták. Ma is szárítunk gombát és fűszernövényeket télire, de a szárításnak köszönhetően a bőséges gyümölcs- és zöldségtermést is feldolgozhatjuk. És nem csak ezt. A modern aszalókkal készíthetünk nyers ételeket, házi joghurtot vagy kelt tésztát is. Nem hiszi?
Régen az ételeket tűz fölött, a napon vagy egyszerűen kemencékben szárították meg. Csehország egyes vidékein máig fennmaradtak falusi, fából készült közösségi szárítók, ahol az emberek almát, körtét, szilvát, gombát vagy gyógynövényeket szárítottak, amelyek elengedhetetlenek voltak a téli készletekhez.
Míg a nagymamáink, sőt talán még az édesanyáink is a sütőben vagy a házban szétterített szitákon szárítottak, ma már modern elektromos aszalók állnak rendelkezésünkre.
Ezeknek mik a legnagyobb előnyei?
- Szabályozható a hőmérséklet és a szárítás ideje,
- Könnyen kezelhetők,
- Helytakarékosak,
- Képesek a levegő keringetését úgy szabályozni, hogy a szárítás egyenletes legyen,
- Sokoldalúak, és a konyhában nemcsak szárításra használhatók.
„A ETA-nál már régóta foglalkozunk azzal, hogy hogyan lehet a háztartási gépeket úgy kialakítani, hogy ne csak egyetlen célra szolgáljanak” – mondja Martin Pluhař, kategóriamenedzser. „Ezért fejlesztjük az aszalóinkat úgy, hogy tökéletes segítséget nyújtsanak a szárításban, de emellett több egyéb funkcióval is rendelkezzenek, mint például tészta kelesztése vagy házi joghurt készítése.”
Szárításhoz, joghurtokhoz, száraztésztákhoz és kelt tésztákhoz
Az ETA szárítók családjának legújabb tagja az ETA Vital Air II modell, amellyel bemutatjuk, mit is tud egy igazán jó élelmiszer aszaló.
Az új Eta Vital Air II aszaló minden élelmiszer számára ideális körülményeket biztosít a szárításhoz. A lassú szárításhoz szolgál a RAW program, amely 45 °C-on, 24 órán át működik. A nyers ételek elkészítésével biztosított, hogy az élelmiszerekben megmaradjanak a vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok, amelyeket a magasabb hőmérséklet károsítana.
Ha siet, ott a FAST program, amely 70 °C-on, 10 órán át működik. Ha ez nem felel meg, nem gond – a hőmérsékletet igény szerint beállíthatja 35 °C és 70 °C között. Az időzítőnek köszönhetően biztos lehet benne, hogy a szárító tökéletesen időzítve fejezi be a szárítást.
De mire használhatjuk még a szárítót? A gyümölcs, zöldség, hús (jerky) vagy hal szárításán kívül kiválóan alkalmas tészta kelesztésére vagy pékáru felmelegítésére is. A KEEP WARM funkciónak köszönhetően az Eta Vital Air II képes 35 °C-on tartani a hőmérsékletet, amelyben a tészta szépen megkel, vagy a pékáru finoman átmelegszik.
Mire képes tehát az okos szárító?
- Gyümölcs és zöldség szárítása,
- Hús és hal szárítása (jerky),
- Püré szárítása aszalt gyümölcsbőr vagy -lap készítéséhez,
- Fűszernövények szárítása,
- Gombaszárítás,
- Pékáru felmelegítése,
- Tészta kelesztése,
- Házi száraztészta szárítása,
- Nyers szeletek (raw szeletek) készítése,
- Teljes kiőrlésű kekszek sütése,
- Ideális környezet biztosítása bio házi joghurt készítéséhez,
- Wrapok és tortillák készítése.

Az ETA aszalók nagy előnye a rugalmas alkalmazhatóságuk. A gondosan kidolgozott levegőkeringetésnek köszönhetően biztos lehet benne, hogy a szárítás kényelmes és problémamentes lesz.
Hogyan válasszunk?
Az ETA-nál jól tudjuk, hogy minden család más. Lehet, hogy nagy családja van és olyan családi házban él, amelynek kertjében gyümölcsfák sorakoznak. De az is lehet, hogy egy kis család tagja, akiket a főzés öröme köt össze. Ezért az ETA többféle élelmiszer aszalót is készített, hogy kiválaszthassák azt, amelyik a legjobban illik Önökhöz.
Erről részletesebben a „Gyümölcsszárító: hogyan válasszuk ki és hogyan használjuk a konyhában” című cikkünkben írtunk. Bárhogy is dönt, gratulálunk! Ezzel megtette az első lépést a legszebb nyári termés egészséges és kíméletes feldolgozása felé.