Gyümölcsszárító: Hogyan válasszuk ki, és hogyan használjuk a konyhában?

Gyümölcsszárító: Hogyan válasszuk ki, és hogyan használjuk a konyhában?

 

A szárítás a legegészségesebb módja a gyümölcs tartósításának. A szárított gyümölcs egészséges nassolni valóként szolgál, amely energiát ad a fárasztó munka- vagy iskolanapokon, illetve sporttevékenység közben. Az aszaló segít megőrizni a gyümölcs vitamin- és ásványianyag-tartalmát, de kiváló konyhai segédeszközként is használható. Hogyan érdemes használni?

Az aszalók a gyümölcsöt, zöldséget, gombát vagy gyógynövényeket 35–70 °C közötti hőmérsékleten szárítják. Viszont ezt a kiváló tulajdonságot más célokra is használhatja, például kovász vagy joghurt készítésére, házi tészták vagy hús szárítására, ízesített sók és vegeták, valamint házi müzliszeletek vagy kekszek készítésére. Előnyük, hogy a beszerzési áruk viszonylag alacsony, és gyakorlatilag mindent feldolgozhat benne, ami a kertben, a gyümölcsösben vagy az erdőben megterem.

Hogyan válasszunk élelmiszer aszalót?

Az élelmiszer aszalók két alapvető kategóriába sorolhatók. Az első a hagyományos szárítók csoportja, amelyek a függőleges légáramlás segítségével szárítanak. Az ilyen szárítók/aszalók különböző számú tálcával rendelkeznek, melyekben elsősorban gyümölcsöt, zöldséget és gyógynövényeket száríthat.

A második kategóriát a nagy kapacitású szárítók képviselik, amelyek egyszerre akár 3 kg gyümölcsöt is képesek megszárítani. Ezeknél a modelleknél jellemző a nyersanyag típusának megfelelő pontos hőmérséklet beállítás, valamint a vízszintes légáramlás, amely biztosítja az egyenletes szárítást anélkül, hogy a szárító tálcákat átrendezni vagy cserélni kellene.

A szárító kiválasztásánál ezért érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

  1. Szárító tálcák száma – Ideális esetben 5 vagy több szárító tálca legyen, amelyeket egymásra lehet helyezni, és a szárító típusától függően szabadon lehet hozzáadni vagy eltávolítani őket.
  2. Hőmérséklet-szabályozás – Ellenőrizze, milyen hőmérséklet-tartomány áll rendelkezésre, és válasszon olyan szárítót, ahol a hőmérsékletet konkrét értékre be lehet állítani. Ez lehetővé teszi a szárító teljes kihasználását akár joghurt készítésénél vagy tészta kelesztésénél is.
  3. Légkeringetés – A legtöbb szárítóban a levegő függőlegesen áramlik, ezért a szárítás során időnként a tálcákat cserélni kell vagy elforgatni. A nagy kapacitású szárítók vízszintes légkeringetéssel rendelkeznek, ami egyenletes szárítást biztosít, és a RAW ételek készítésénél is hasznos.
  4. Időzítő – A szárítás általában több órát vesz igénybe, és előfordulhat, hogy eközben dolgozik vagy alszik. Sok szárító rendelkezik időzítővel, amely lehetővé teszi a készülék kikapcsolását a beállított időben. A jó szárítók emellett túlmelegedés elleni védelemmel is rendelkeznek, így otthonában biztonságosan, felügyelet nélkül is működtethetők.

Az ETA Vital Air II csúcsminőségű nagy kapacitású aszaló, amely otthon rengeteg munkát el tud végezni, és a piacon elérhető legjobbak közé tartozik. Nagy előnye az idő- és energiahatékonyság.

Hogyan használhatjuk az aszalót a konyhában? 6 szuper recept, amit imádni fog.

A gyümölcsszárító nagyszerű eszköz, amely nemcsak gyümölcs, zöldség, hús vagy fűszernövény szárítására használható, hanem igazi segítőtárs a főzésben is. A séfek a legmodernebb konyhákban is alkalmazzák ezeket az eszközöket, mi pedig az ő receptjeikből merítettünk ihletet.

Gyümölcsbőrök

„Az aszalók nagyszerűen használhatók kekszek vagy gyümölcslapok készítésére, amelyeket én szívesen nevezek gyümölcsbőröknek” – mondja Vladan Černobila az ETA-tól. „A gyümölcsöt pépesre turmixoljuk, ha szeretnénk, egy kis mézzel megédesíthetjük, majd öntsük rá egy speciális tálcára, amilyet például az ETA Vital Air II aszaló is tartalmaz. Ha készülékünkben ilyen nincs, a szárítótálcákat béleljük ki sütőpapírral. A gyümölcspépet alacsonyabb hőmérsékleten szárítsuk, hogy a bőr ne repedezzen meg, és ne vesszenek el a fontos tápanyagok és vitaminok. És máris kész a nagyszerű, egészséges uzsonna.”

Házi vegeta és fűszersó

Az élelmiszer aszalókat házi vegeta készítésére is fel lehet használni. Elég, ha a gyökeres zöldségeket és a fűszernövényeket felaprítjuk, alaposan megszárítjuk, majd sóval együtt pépesre daráljuk. Hasonló módon készíthetünk otthon fűszeres vagy fokhagymás sót, illetve gombaport és paradicsomport is, amelyekkel a mártásokat, leveseket és húsételeket ízesíthetjük.

Szárított hús – Jerky

Ha nyári kirándulásra csomagol a gyümölcsbőrök mellé tegyen szárított húst is a csomagba, amelyet világszerte Jerky-nek hívnak. Aszalóval könnyen elkészíthető, és van még egy tippünk hozzá: ha készülékéhez gyümölcslap-szárító betét is van, akkor használja azt a hús levének felfogására az aszaló alján. Így rengeteg munkát spórolhat meg a gép tisztításánál.

Kelt tészta

Az aszalót Katka Kašparová futónő is használja, többek között kelt tészta kelesztésére buktához, kalácshoz vagy kenyérhez. A begyúrt tésztát enyhe hőmérsékleten hagyja megkelni a gépben, így a tészta gyönyörűen puha lesz, és a kelesztés sem tart olyan sokáig. Az aszalóban a kovász is egyszerűen elkészíthető.

Házi joghurt

Az aszaló melege kiválóan alkalmas házi joghurt érlelésére is. Így otthon is készíthet tejterméket saját ízlése szerint, tartósítószerek és adalékanyagok nélkül. Meglátja, az eredménnyel igazán elégedett lesz.

Egészséges kekszek

Az aszaló egyik igazi erőssége a házi kekszek készítése. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy a lenmagot vagy a napraforgómagot vízbe áztatja, és hagyja, hogy jól megszívják magukat. Adjon hozzá fokhagymát, fűszernövényeket, egy kevés sót, egy teáskanál olajat, reszelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret, majd turmixolja össze. A kész masszát terítse szét a szárítótálcákon, vagy bélelje ki a szárítórácsot sütőpapírral, és a masszát szárítsa alacsony hőmérsékleten, amíg a kekszek szép ropogósak nem lesznek.