Marhahús jerky (szárított marhahús)

Marhahús jerky (szárított marhahús)


6 adag

6-8 óra

 

A hús szárítással történő tartósítása, amely világszerte népszerű, leginkább az észak-amerikai indiánoknak köszönhető, akiktől a „jerky” elnevezés is ered (ch’arki – szárított, sózott hús). Ezek az ételek ma már szinte minden üzletben megvásárolhatók, vagy az ETA aszalók segítségével otthon könnyedén elkészíthetők. Így egy kiváló, magas tápértékű nassolnivalót kap, amelyet különösen kirándulásokon és hosszabb túrákon értékel majd.

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kg marha hátszín
  • 125 ml szójaszósz
  • 3 gerezd friss fokhagyma
  • 1 teáskanál chili pehely
  • tengeri só (pehely) ízlés szerint


ETA Vital Air gyümölcsaszaló

 

Lépések:

 

  1. Tisztítsa meg a húst a felesleges zsírtól, és vágja 3 cm hosszú, legfeljebb 5 mm vastag szeletekre. A húst a rostokra merőlegesen szeletelje, így puhább és omlósabb lesz.
  2. Készítse el a pácot. Keverje össze a szójaszószt a zúzott fokhagymával és a chili pehellyel, majd alaposan dolgozza össze. Adja hozzá a felvágott húst és hagyja pácolódni 1-2 napig (minél tovább, annál jobb). Ideális, ha a pácolt húst egy nagy, zárható zacskóba helyezi, és a hűtőben pihenteti. Néhány óránként vegye ki a húst, és a zacskón keresztül masszírozza bele a pácot a húsba.
  3.  Készítse elő a szárító tálcákat, és óvatosan terítse szét rajtuk a húst. A szárító aljába helyezzen egy szárító tálcát vagy sütőpapírt, amely felfogja a hús levét.
  4.  A húst 70 °C-on szárítsa körülbelül 6-8 órán át, szükség szerint. A megfelelően megszárított hús kihűlés után ropogós, de nem törik. Végül a szárított húst tegye légmentesen záródó edénybe.