Jellegzetes illatuk és ízesítő képességük miatt a fűszer- és gyógynövények minden ínyenc konyhájának elengedhetetlen részei. Gyógynövényeket kisebb egészségügyi problémák esetén, valamint házi kozmetikumok készítéséhez is felhasználhatunk. Tudja meg, hogyan tároljuk helyesen a fűszer- és gyógynövényeket, hogy egész évben használhassuk őket a konyhában.
Ahogyan a gyógynövények íze is különböző, úgy a javasolt feldolgozásuk és tárolásuk is eltérő. Néhány fűszernövény, mint az oregánó, kakukkfű, rozmaring, majoránna vagy zsálya, intenzívebb aromát kap, ha megszárítjuk őket. Ellenkező a helyzet a citromfű, menta és bazsalikom esetében, amelyek szárításkor elveszítik illatukat.
Bármilyen feldolgozási módot is választ, mindig távolítsa el a növényekről a nem kívánt leveleket és ágacskákat, és ellenőrizze a levelek fonákját, ahol gyakran megtelepednek a lárvák. Szállításhoz műanyag zacskó helyett inkább papír- vagy textilszatyrot használjon, mert az előbbiben a növények bepárásodnak. A növényeket fagyaszthatja, száríthatja, vízbe teheti vagy befőzheti, hogy tovább elálljanak.
A helyesen megszárított gyógynövények susognak
A gyógynövények leggyakoribb feldolgozási módja a szárítás. A gyógynövényeket száríthatja a szabadban árnyékban, de beltéren is az asztalon vagy faládákban. Jól szellőző, de nem nedves helyen terítse szét a gyógynövényeket újságpapírra, papírra vagy vászonra, amelyek felszívják a felesleges nedvességet. Ha sötét helyen szárítja őket, a levelek színe sötétebb lesz. Az egyenletes száradás érdekében naponta forgassa meg a gyógynövényeket.
A helyesen megszárított gyógynövényeket onnan ismerheti fel, hogy susognak, és a szárak könnyen eltörnek. Egy másik szárítási módszer, ha a gyógynövényeket kis kötegekbe fogja, és felakasztja. Ha gyorsítani szeretné a szárítási időt, jól használható a sütő vagy a gyümölcsaszaló is. Csak állítsa be a javasolt hőmérsékletet és időt az ETA Vital Air II aszalóban, majd párszor ellenőrizze a gyógynövényeket. A szárítás időtartama függ a levegő nedvességtartalmától, a gyógynövények víztartalmától és a növény fajtájától.

Tárolja papírzacskóban vagy üvegben
A megszárított gyógynövényeket helyezze fajtánként külön-külön papírzacskóba, majd ezeket szintén külön-külön zárja üvegbe vagy fémdobozba. Az ideális tárolóeszköz tiszta, légmentesen záródó üveg, amely megakadályozza, hogy a gyógynövények átvegyék a környezet szagát, valamint véd a portól és a rovaroktól is. Ha az üvegeket sötét, száraz helyen, állandó hőmérsékleten tárolja, a növények akár 2 évig is eltarthatók.
Fagyaszthatja jégkockatartóban, vagy víz nélkül, magában
A fűszernövények gyorsabb, mégis nagyon hatékony tárolási módja a fagyasztás. Ezt végezheti szárazon vagy vízben is. A fagyasztott gyógynövények akár fél évig is eltarthatók. Ideális gyógynövény fagyasztásra a bazsalikom, amely a szárítással szemben így megőrzi színét és aromáját. Ajánlott továbbá kapor, snidling, menta vagy petrezselyem fagyasztása is. A fűszernövények fagyasztásának előnye, hogy előre keverhet különböző fajtákat, és például készíthet belőlük leveshez való fűszernövénykeveréket.
A friss fűszernövényeket öblítse le, majd rázza le egy konyharuha felett. Kis kötegekben, víz nélkül, tehát szárazon helyezze őket fagyasztózacskókba vagy tárolóedényekbe, majd tegye a fagyasztóba. Mindig csak annyit vegyen ki, amennyire ténylegesen szüksége van, mert az újrafagyasztott gyógynövények elveszítik illatukat és ízüket.
Vízben történő fagyasztáshoz használjon jégkockatartót. A gyógynövényeket mossa meg, aprítsa fel, majd tegye a tartóba. Öntse fel vízzel, és helyezze a fagyasztóba. Két nap múlva használatra készek.

Rövid távú tárolás a hűtőszekrényben
Ha ragaszkodik a friss fűszernövények ízéhez, tegye a szárakat egy kevés vízzel teli pohárba, és helyezze a hűtőbe. A vizet naponta cserélje, és szükség esetén vágja le azokat a szárakat, amelyek elkezdenek rothadni. A fűszernövények frissessége így akár egy hétig is megőrizhető. Ha nincs elég hely a hűtőben, a növényeket nedvesített papírtörlőbe is csomagolhatja. Körülbelül két naponta friss vízzel nedvesítse újra a törlőt; a gyógynövénycsomagokat egymásra is helyezheti, így 1–2 hétig jó állapotban tarthatók a hűtőben.
Áztatás ecetbe vagy olajba
A fűszernövényeket kevésbé hagyományos módon is megőrizheti. Készítsen belőlük saját ízesített olajat vagy ecetet. Csak hagyja a folyadékot néhány hétig állni, majd szűrje le, és azonnal használhatja meleg és hideg konyhában egyaránt. Szárított fűszernövényekkel a sót is ízesítheti: aprítsa fel a gyógynövényeket, és keverje durvább sóval.