Illatos készletek egész évre: Hogyan szárítsa és tárolja a gombát?

Illatos készletek egész évre: Hogyan szárítsa és tárolja a gombát?

 

Tele a kosara gombával és azon gondolkodik, hogyan hosszabbíthatná meg legjobban azok eltarthatóságát? A szárítás ideális tartósítási módszer, mely megőrzi a gombák illatát és jellegzetes ízét, ráadásul rengeteg helyet is megtakarít. Az alábbi tanácsokat betartva tökéletesre száríthatja a gombát.

Az alap a gondos előkészítés

Az erdőben csak azokat a gombafajokat gyűjtse, amelyeket biztosan felismer. Így elkerülheti a mérgezést vagy emésztési problémákat, valamint a „keserűgombákat” is. Egyetlen darab képes tönkre tenni az egész ételt, és feleslegesen rontja a szárított gombák keverékét.

A gombák legalapvetőbb tisztításával már az erdőben foglalkozzon – a legjobb társ ehhez egy minőségi gombász kés ecsettel. Otthon távolítson el a gombákról minden föld- és levélmaradványt, majd vágja őket egyforma, vékony szeletekre.

A begyűjtött gombákat legkésőbb 24 órán belül dolgozza fel. Addig tartsa hűvös helyen, de ne takarja le műanyag fóliával, hogy ne párásodjon be.

Ahogyan a nagyszüleink idejében

A szárítás során fontos a levegő keringése, ezért régen a gombákat friss levegőn, (gyakran házilag készített) fakeretes szitákon szárították. Borongós napokon segítséget nyújthat a kandalló fölötti tér vagy a bekapcsolt radiátor.

„Harci körülmények” között – például egy hétvégi házban vagy nyaraláson – a gombákat zsinórra fűzve, gyöngysorhoz hasonlóan is száríthatja, vagy újságpapíron szétterítve. Utóbbi esetben érdemes harmonikaszerűen összehajtani a lapokat, így a gombák nem ragadnak a papírhoz, és a nyomtatott tinta sem hagy rajtuk foltot.

A szárító időt és helyet takarít meg

A modern háztartásokban a gombaszárítást a praktikus aszaló végzi el helyettünk. Ennek több egymás fölé helyezett tálcája van, így a szárításhoz jóval kevesebb helyre van szükség. Ahhoz azonban, hogy a gombák egyenletesen száradjanak, érdemes a tálcákat a szárítás során egyszer-kétszer átrendezni.

A minőségi, állítható hőmérsékletű szárítók emellett optimális körülményeket biztosítanak a gombáknak – számukra legmegfelelőbb a körülbelül 50 °C-os hőmérséklet. A szárítás ideje a gombák állagától és a tálcák egymásra helyezett mennyiségétől is függ, de általában körülbelül hét órát vesz igénybe.

Ha a gombákat éjszaka szárítja, a működés megfelelő időben történő leállítását a praktikus időzítő funkció segíti.

A szárítót ráadásul nem csak a gombaszezonban használhatja. Gondoskodik a gyümölcsök és zöldségek aszalásáról is, a nagyobb teljesítményű készülékek pedig akár a jerky elkészítésére is alkalmasak. Néhány szárító speciális fűszernövény-tálcával is rendelkezik, így valóban sok mindent tartósíthat télire.

ETA TIPP: Aszalót keres, de nem tudja pontosan, mire érdemes figyelni? Segítünk kiválasztani azt a készüléket, mely nem fog csalódást okozni.

Kerülje el a penészt és a kártevőket

A szárított gombák tárolása előtt mindig alaposan ellenőrizze, hogy valóban teljesen kiszáradtak-e. A nedvességmaradványok ugyanis a nem kívánt penész előjelét jelentik. A szárított gombákat sötét helyen, legjobb esetben jól záródó üvegedényekben tárolja.

A megfelelően kiszárított és helyesen tárolt gombák akár több évig is elállnak. A helytakarékosság növelése érdekében a gombákat szét is törheti, így saját házi gombafűszert készíthet.

A nem kívánt látogatókat (például a molyokat) nagymamáink tanácsa szerint néhány szárított babérlevél elhelyezésével tarthatja távol.

Finomság, ami örömet okoz

A szárított gombákat használat előtt körülbelül két órára áztassa vízbe, hogy megdagadjanak. Ezt követően ugyanúgy dolgozhat velük, mint a friss gombával.

És mit készíthet belőlük? Készíthet ízletes levest, rizottót, vagy gombapörköltet is.

 

A szárított gombák ráadásul kiváló „házi készítésű” ajándékok, amelyek örömet okoznak szeretteinek. Egyszerűen töltse őket díszes üvegbe, adjon mellé egy kedves üzenetet, és felejtse el a stresszes karácsonyi bevásárlást!