Kelesztett tönkölybúzás nyuszik

Kelesztett tönkölybúzás nyuszik

8 darab

75 perc + kelesztés
 

A húsvéti kalács valóban finom, de mi lenne, ha egy kicsit feldobnánk, és "élettel töltenénk" meg, hogy ezzel különösen a gyerekeket örvendeztessük meg? Az ornamentális csigák és gubancok helyett formáljuk ízletes és egészséges nyuszikat, amelyeket még színes szalagokkal is díszíthetünk.

 

Hozzávalók:

  • 30 g élesztő
  • 200-220 ml tej
  • 1 teáskanál barna cukor
  •  80 g vaj
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (helyettesíthető fehér liszttel)
  • 250 g világos tönkölyliszt (helyettesíthető fehér búzaliszttel)
  • 100 g xilit (vagy cukor)
  • csipetnyi só
  • 1 teáskanál vaníliapaszta vagy vanília kivonat, illetve őrölt vanília (helyettesíthető vaníliás cukorral)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

1.      Melegítsük a tejet langyosra (ne legyen túl forró), és oldjuk fel benne az élesztőt a barna cukorral. Hagyjuk állni pár percig, hogy az élesztő felfutjon.

2.      A liszteket (teljes kiőrlésű és világos tönkölyliszt) egy nagy tálban keverjük el. Adjunk hozzá sót, xilitot, vaníliát, citromhéjat, valamint a tojássárgákat.

3.      A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a lisztkeverékhez, majd öntsük hozzá a felfutott élesztős tejet is.

4.      Az egészet jól gyúrjuk össze, amíg sima és rugalmas tésztát kapunk. Ha szükséges, pici lisztet adhatunk hozzá. Hagyjuk a tésztát egy meleg helyen kb. 1-1,5 órán át kelni, amíg a duplájára nő.

5.      Miután megkelt, borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és formáljuk kis golyókat vagy hengereket, amiket a kívánt formára formálhatunk (például a hagyományos „jidáše” formára).

6.      A tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg felvert tojással. Hagyjuk pihenni még 15-20 percig, hogy a tészta újra keljen.

7.      Előmelegített sütőben (180 °C) süssük a „jidáše”-kat 15-20 percig, amíg aranybarnák és szépen megkelnek.

 

Tipp: Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

Ez a recept finom, tápláló és egészségesebb alternatívája a hagyományos édességeknek, köszönhetően a teljes kiőrlésű lisztnek és a xilitnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK