BOLOGNAI LASAGNE

BOLOGNAI LASAGNE

Adagok száma: 8
Elkészítési idő: 170 perc

 

A bolognai lasagne a klasszikus olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása. Rétegezett tésztalapok, gazdag húsos ragu, krémes besamelmártás és ropogósra sült parmezán alkotják ezt az ízletes, laktató ételt. Bár sokan a rajzfilmekből ismerős figurákhoz, például Garfieldhoz kötik, a lasagne igazi népszerűségét a hagyományos olasz ízvilágnak és a gondosan elkészített rétegek harmonikus egyensúlyának köszönheti.
Bár nem az egyetlen tésztafőétel Olaszországban, a lasagne különlegessége, hogy gyakran az ünnepi vagy vasárnapi ebédek fő fogásaként kerül az asztalra. Egy kis odafigyeléssel és türelemmel otthon is elkészíthető – a végeredmény pedig garantáltan megéri a befektetett időt.

 

Hozzávalók

Tésztához

  • 500 g lasagne lap
  • 100 g reszelt parmezán sajt

Húsos raguhoz

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 500 g darált marha–sertés húskeverék
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 szál angolzeller
  • 1 vöröshagyma
  • 200 ml száraz vörösbor
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 400 g darabolt paradicsom (konzerv)
  • 1 babérlevél
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 150 ml tej
  • só, frissen őrölt bors

Besamelmártáshoz

  • 75 g vaj
  • 75 g finomliszt
  • 500 ml tej
  • őrölt szerecsendió ízlés szerint
  • só, frissen őrölt bors

Szükséges eszközök

 

Elkészítés lépésről lépésre

 

1. A darált hús elősütése
Melegítsen fel 1 evőkanál olívaolajat a serpenyőben, majd pirítsa barnára a húst. Kevergesse folyamatosan, hogy a darabok ne tapadjanak össze. Ha elkezd pirulni, szedje ki egy tányérra.

2. A zöldségek előkészítése és a ragu elkészítése

  • A sárgarépát reszelje durvára, a zellert szeletelje vékonyra, a hagymát aprítsa fel.
  • Egy tiszta serpenyőben, újabb evőkanál olajon pirítsa meg a zöldségeket aranybarnára.
  • Adja hozzá a húst, öntse fel a borral, forralja el az alkoholt.
  • Keverje hozzá a sűrített paradicsomot, pirítsa 2 percig, majd adja hozzá a darabolt paradicsomot is.
  • Az egészet öntse át az ETA Pečenkába, adja hozzá a babérlevelet és a fűszereket.
  • Párolja lefedve, néha megkeverve kb. 75 percig.
  • Öntse hozzá a tejet, sózza, borsozza, és főzze további 15 percig.

3. A besamel elkészítése

  • A lábasban olvassza fel a vajat, szórja rá a lisztet, és kevergetve pirítsa 2–3 percig.
  • Fokozatosan adagolja hozzá a tejet, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós.
  • Ízesítse szerecsendióval, sóval és borssal.
  • Főzze kb. 20 percig, amíg be nem sűrűsödik.

4. A lasagne összeállítása

  • Kenje ki vajjal, és az alján egyenletesen simítson el 2 nagy kanál húsragut, majd egy vékony réteg besamel következik.
  • Fektessen egymás mellé illesztve 3-4 lasagnelapot, aztán egy sor húsragu, besamel és reszelt parmezán következik.
  • Ismételje ezt, míg elfogynak az alapanyagok.
  • A tetejére csak besamel és reszelt sajt kerüljön. Ügyeljen arra, hogy a besamel teljesen fedje a lapokat.

5. Sütés

  • Süsse 20 percig, majd szórja meg reszelt parmezánnal, és süsse további 15 percig, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
  • Hagyja kicsit hűlni, és melegen tálalja.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK