Kelt zsemlegombóc

Kelt zsemlegombóc

 

4 főre

2 óra, beleértve a kelesztést is

 

A házi zsemlegombóc nehezen vetekedhet a boltival – legalábbis akkor, ha sikerül úgy elkészíteni, ahogy kell. A siker alapja a gondos átgyúrás, valamint figyelem a kelesztés és a főzés során. Ha eltaláljuk a megfelelő időzítést, egy légies és puha gombócot kapunk, amely tökéletesen kiegészíti a mártásokat, a pörköltet vagy a sült húst káposztával.

 

Hozzávalók:

 

  • 500 g durva liszt
  • 2 g (kb. ¼ teáskanál) só
  • 1 tojás
  • 300 ml langyos tej
  • 12 g friss élesztő
  • 70 g előző napi péksütemény (kb. 2 kisebb kifli)
  • olaj a tepsi kikenéséhez

 

Elkészítés:

 

  1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük el. Amikor az élesztő feloldódott, adjuk hozzá a tojást, és villával verjük fel.
  2. Szórjuk a lisztet és a sót egy tálba, majd keverjük össze. Készítsünk a közepébe mélyedést, öntsük bele az élesztős-tejes keveréket, és a tál széle felé haladva fakanállal kezdjük el összekeverni. Fokozatosan dolgozzuk ki a ragacsos tésztát.
  3. Most következik a dagasztás – hogy megkönnyítsük a munkát és tökéletes eredményt érjünk el, bízzuk a tésztát valamelyik konyhai segédeszközre, amely dagasztás funkcióval rendelkezik (pl. konyhai robotgép, otthoni kenyérsütő). Az eredmény egy lágy, finom és fényes tészta lesz.
  4. A kiflit (péksüteményt) vágjuk kockákra, majd keverjük el a tésztában úgy, hogy egyenletesen eloszoljanak.
  5. Fedjük le a tálat egy nedves konyharuhával, és hagyjuk körülbelül egy órát meleg helyen kelni. A kelesztés végén időnként ellenőrizzük a tésztát – ne hagyjuk túlkelni. A kívánt eredmény körülbelül a tészta kétszeres térfogata az eredetihez képest.
  6. Borítsuk a tésztát lisztezett munkalapra, gyúrjuk át óvatosan, és formázzunk kerekre. Osszuk két részre, majd mindkettőből készítsünk kb. 6 cm átmérőjű hengert. Helyezzük a gombócokat olajjal kikent tepsire, és fedjük le nedves konyharuhával – ezúttal kb. fél óráig kelesszük.
  7. Egy nagy lábasban forraljunk fel egy kevés vizet, és helyezzünk bele gőzölőkosarat a gombócoknak. Amikor a víz forrni kezd, tegyük a gombócokat a kosárba (hagyjunk köztük egy kis helyet, mert megdagadnak), majd fedjük le a lábast. Főzzük körülbelül 25 percig.
  8. Miután levettük a lábast a tűzről, óvatosan vegyük ki a gombócokat, és fogazott késsel vagy erős fonállal szeleteljük fel.