Hogyan grillezzünk egészségesen

Hogyan grillezzünk egészségesen

A nyári napok szinte hívogatnak egy kinti ücsörgésre és közös ételkészítésre. Ha eddig az egészséges életmód miatt kerülted a grillezést, ne csüggedj – néhány egyszerű szabály betartásával ez az ételkészítési mód kifejezetten egészséges és diétás lehet. Akár húsimádó vagy, akár a zöldségek és gyümölcsök híve, a következő grillezésen új ötletekkel kápráztathatod el a vendégeket.

A lecsepegő szaft veszélye

Amikor a húsból, halból vagy zöldségből lecsepegő szaft elég vagy füstöl, rákkeltő anyagok keletkezhetnek, amelyek az étel ízét is elronthatják. Bár a faszénen vagy fán való grillezés megteremti a hangulatot, sőt sokak szerint jellegzetes ízt is ad az ételnek, az elektromos grillek vagy a zsírcsepp-felfogóval ellátott modellek ebből a szempontból sokkal biztonságosabbak. Ugyanilyen jól működnek a grillező kövek, alufóliás tálcák vagy más lapos grillfelületek is. Próbáld ki például az ETA Pečenka elektromos sütőt, mellyel otthon a konyhában is könnyedén készíthetsz egészséges grillezett fogásokat.

 

Hús grillezése

A hús íze leginkább az alapanyag minőségétől függ. A zsírosabb húsdarab több zsiradékot ereszt, mint egy sovány csirkemell. A feldolgozott húskészítmények helyett válaszd inkább a friss, adalékmentes húst. A grillezés előtt távolítsd el a felesleges zsírt (de ne az egészet), a bőrt és az egyéb nem kívánatos részeket. Kerüld a túl nagy húsdarabok grillezését – és semmiképp se próbálkozz egész állatok, például malac sütésével. Minden húsrész másféle elkészítést kíván, amit egyben nem lehet megfelelően kivitelezni.

Fedezd fel a halak varázsát

Legyen tengeri vagy édesvízi, egy jól grillezett hal mindenkit levesz a lábáról. A halhús nem igényel bonyolult előkészítést vagy hosszú sütést, ráadásul rengeteg jótékony hatású tápanyagot tartalmaz – például omega-3 zsírsavakat, amelyek támogatják a szívműködést és a keringési rendszert.

 

Házi pácolás

A pácolt hús puhább és gyorsabban átsül. A bolti, előre elkészített pácok helyett válassz friss fűszernövényeket, kedvenc fűszereidet, és hagyd a húst néhány órára hűvös helyen állni. A pác alapja nem feltétlenül olaj kell legyen – lime-lé, sör vagy narancslé is kiválóan alkalmas.

Kenyeret nyugodtan kihagyhatod

Nem minden grillezett étel mellé kell kenyeret kínálni. Próbálj ki inkább frissen szeletelt zöldségeket, könnyű, színes salátákat zöldségekből, hüvelyesekből vagy gabonafélékből, friss fűszeres öntettel. Engedd szabadjára a fantáziád, és készíts házi szószokat, dresszingeket vagy zöldséges mártogatósokat.

 

Grillezett gyümölcsök és zöldségek

És végül: miért csak a hús legyen a grill sztárja? A gyümölcsöket és zöldségeket is bátran grillezheted! Töltsd meg a paprikát vagy paradicsomot különféle keverékekkel, a cukkinit pácolhatod fűszeres olajban, a spárgát pedig csak egyszerűen tedd fel a grillre a többi hozzávaló mellé. Kínálj mellé színes gyümölcsnyársakat juharszirupos öntettel, és máris tálalhatsz. Élvezd a nyarat a szabadban!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK