A forró nyári napokon a frissítő saláta ideális fogás, amely egyben vitaminok, ásványi anyagok és rostok forrása is. De hogy ne unja meg hamar, váltogassa a finom önteteket. Próbálja ki a jól bevált klasszikusokat és a legújabb változatokat is, amelyek még azokat is lenyűgözik, akik egyébként nem rajonganak a zöldségekért. Megmutatjuk, hogyan tegye.
Kövesse az egyszerű szabályokat
Egy jó salátaöntet vagy dresszing nem nélkülözheti az olajat vagy más egészséges zsiradékforrást. A zsír ugyanis megbízható ízhordozó, és egyben elengedhetetlen bizonyos vitaminok felszívódásához. Az ízek harmonikus egyensúlyát úgy érheti el, ha kombinálja a savanyú összetevőt (például citruslevet, alma-, balzsam-, vagy hagyományos ecetet), az édesítőt (cukrot, mézet, juhar-, vagy más szirupot) és a sót (vagy szójaszószt, például tamarit).
A kívánt krémes állag elérésében segít a mustár, a jó minőségű (tehén-, vagy növényi) joghurt, illetve a méz. Azonban az is fontos, hogy milyen sorrendben keverjük össze az egyes alapanyagokat. Elsőként az ecet, a só és az édesítőszer kerüljön a tálba, ezt követően hozzáadhatjuk a fűszernövényeket vagy az apróra vágott salottahagymát (ízlés szerint), és csak legvégül az olajat. Az olaj lehetőleg hidegen sajtolt legyen (olíva-, tök-, szezám-, vagy más olaj), mert így őrzi meg a legtöbb egészségre jótékony anyagot. A salátaöntetekben ezt azonban helyettesítheti tahini (szezámmagpaszta), illetve mogyoró-, vagy dióvaj is.
Az igazán egyedi ízt további ízesítőkkel érhetjük el, amelyekkel bátran kisérletezhetünk. Csili paprika, mustár, fűszernövények, magvak, gyömbér, fokhagyma, szárított paradicsom vagy különféle pestók kerülhetnek még a dressingbe.
Az öntetet ráadásul előre is elkészítheti, vagy nagyobb mennyiséget is tarthat tartalékban – zárt edényben a hűtőben akár több napig is eláll. A zöldséggel azonban csak közvetlenül fogyasztás előtt keverje össze.
Kit hívjunk segítségül?
Ha nyáron az Ön konyhája is salátagyárrá válik, ahol egymás után készülnek a frissítő tálak, érdemes praktikus segédeszközöket beszerezni, amelyek nagyban megkönnyítik a saláták elkészítését. Egy spirálvágó segítségével már a zöldségek felvágásánál szabadon engedheti a fantáziáját, és többféle vastagságú, látványos csíkot készíthet belőlük.
A dresszingek és öntetek elkészítésében segítségére lehet a botmixer habverővel vagy a nagy teljesítményű asztali mixer. Friss citrom-, lime-, vagy narancslé facsarásához használja a citrusprést. Az apróra vágott hagymát vagy fűszernövényeket pedig könnyedén elkészítheti egy kompakt különálló aprítóval vagy a Gratus multifunkcionális konyhai robotgép tartozékaként elérhető készülékkel.
Salátaöntet receptek
Alap vinaigrette
Hozzávalók:
2 evőkanál borecet
1 evőkanál dijoni mustár
1/4 teáskanál cukor
1 evőkanál citromlé
6 evőkanál olívaolaj
A hozzávalókat jól keverje össze, és azonnal tálalja.

Mézes-mustáros dresszing
Ideális tonhalas vagy lazacos salátákhoz, de céklához és kecskesajthoz is remekül illik.
Hozzávalók:
2 evőkanál méz
1 evőkanál almaecet
3 teáskanál mustár
4 evőkanál olaj
A hozzávalókat fokozatosan keverjen simává. A kapor kedvelői hozzáadhatnak egy evőkanál friss, vagy egy teáskanál szárított kaprot is.
Földimogyorós öntet
Remekül illik rukkolás salátákhoz csirkedarabokkal vagy pirított tofuval.
Hozzávalók:
4 evőkanál olaj
2 evőkanál borecet
2 evőkanál méz
2 evőkanál mogyoróvaj
egy marék pirított, sótlan földimogyoró
Az olajat, az ecetet, a mézet és a mogyoróvajat keverje simára. A mogyorót vágja durvára, és keverje közvetlenül az öntetbe, vagy szórja a kész salátára.

Joghurtdip fokhagymával és fűszernövényekkel
Tökéletes friss zöldségekhez és grillezett ételekhez is.
Hozzávalók:
80 g natúr joghurt
1 evőkanál citromlé
csipet só
2 teáskanál méz vagy juharszirup
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
apróra vágott fűszernövények (metélőhagyma, kapor)
1 evőkanál olaj
A hozzávalókat fokozatosan keverjen össze, hogy jól elegyedjenek. Tálalás előtt legalább 15 percig hagyja állni a hűtőben.
Vegán krémes öntet
A krémes dresszing növényi változata, amely remekül illik cézár salátához, de tésztasalátákhoz is.
Hozzávalók:
1/2 csésze kesudió (előzőleg legalább 4 órára beáztatva)
1 teáskanál dijoni mustár
4 teáskanál citromlé
2 teáskanál szárított sörélesztőpehely
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál kapribogyó
1/2 csésze víz
Az összes hozzávalót tegye nagy teljesítményű turmixgépbe, és turmixolja sima állagúra.
