Rengeteg desszert létezik, amelyben a mákot citrommal kombináljuk – nem véletlenül, hiszen ez valóban kitűnő párosítás. Miért ne használnánk ezt a kombinációt akár karácsonyi sütemény formájában is? Higgyék el, ezt az ízkombinációt ribizlilekvárral imádni fogja az egész család.
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 200 g finomliszt
- 70 g mák (őrölt)
- 50 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- Csipetnyi só
- 140 g vaj
- 1 tojássárgája
- Ribizlilekvár a ragasztáshoz
- Fehér csokoládé a meglocsoláshoz
Elkészítés:
- Keverje össze a lisztet, az őrölt mákot, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Adja hozzá a kis kockákra vágott vajat és a tojássárgáját, majd dolgozza össze a tésztát.
- A tésztát csomagolja élelmiszerfóliába, és hagyja a hűtőben legalább 3 órán át hűlni.
- Vegye ki a tésztát, és hagyja egy kicsit „pihenni”, hogy könnyebben nyújtható legyen. Lisztezett felületen nyújtsa ki kb. 2 mm vastagságúra.
- A tésztából szaggasson tetszőleges formákat, amelyeket majd össze tud ragasztani. Használhat lyukacsos formákat is, és ragaszthatja úgy, mint a linzert.
- Süsse 180 °C-on kb. 8 percig.
- A kihűlt süteményeket ragassza össze ribizlilekvárral, és hagyja egy éjszakán át dermedni.
- Díszítse olvasztott csokoládéval vagy tetszőleges dekorációval fantáziája szerint.
