Édes pite (frgál)

Édes pite (frgál)

Ez az édes pite a Csehország keleti felén található Valašsko vidék jellegzetes étele, legtipikusabb specialitása már több mint száz éve. Az első írásos emlékek róla 1826-ból származnak. Eredetileg „nepodarek” – vagyis „rosszul sikerült sütemény” – néven ismerték, amit a háziasszony sütés közben elrontott. Ez később átalakult és hagyományos sütemény lett belőle, amit legtöbbször nagy ünnepekre (karácsony, húsvét), keresztelőre vagy esküvőre sütöttek. A gazdagabb házakban pedig akár vasárnap is elkészítették.

Ennek az egyedülálló pékárúnak a környező országokban nincs párja, ezért 2013 decemberében az EU földrajzi eredetmegjelöléssel védett termékké nyilvánította. A „valašský frgál” elnevezés alatt csak azok a piték árusíthatók, amelyeket Valašsko kijelölt területén készítenek, és amelyek több paraméternek is megfelelnek. A „igazi” valašský frgál például kb. 30 cm átmérőjű, súlya 600 g, és egyfajta töltelékkel készül.
A leggyakoribb töltelékek: körte, túró, mák, szilvalekvár, de más gyümölcsökkel, lekvárokkal vagy akár káposztával is készíthető.

 

Kelt tészta a pitéhez

 

4 pite

30 perc

 

Hozzávalók:

 

  • 500 g finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 250 ml tej
  • 40 g élesztő
  • 80 g kristálycukor
  • egy csipet só
  • 50 ml olaj
  • 125 g margarin (Hera)
  • citromhéj

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • 100 ml tej

 

Elkészítés:

 

  1. Egy kisebb tálba tegyünk egy kevés lisztet, cukrot és élesztőt. Öntsünk rá egy kis meleg tejet, és hagyjuk felfutni az élesztőt. Közben egy másik tálba tegyük a lisztet, a tojásokat, a sót, a maradék cukrot, a citromhéjat, a szobahőmérsékletű margarint (Herát) és a meleg tejet. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és jól dolgozzuk össze, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk belőle. Fedjük le konyharuhával, és tegyük meleg helyre kelni.
  2. A megkelt tésztát osszuk kb. 240 g-os cipókra, és helyezzük egy 32 cm átmérőjű kerek sütőpapírra. A cipókat nyújtsuk ki sodrófával kör alakúra, kb. 30 cm átmérőjűre.
  3. Minden 240 g tésztából készült pitére tegyünk 400 g tölteléket. Egyenletesen kenjük el a tésztán, a szélén hagyjunk kb. 1 cm-es peremet, amelyet kenjünk meg a felvert tojással.
  4. A pitéket szórjuk meg zsemlomorzsával. Így előkészítve hagyjuk még egy kicsit kelni, majd süssük előmelegített sütőben kb. 200 °C-on.
  5. A sütés után a még meleg pite szélét kenjük meg tejjel. Végül melegítsünk vajat, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumot, majd bőségesen locsoljuk meg ezzel a keverékkel a pite tetejét.

 


Körtés töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 900 g szárított körte
  • 500 g porcukor
  • 1 dl rum
  • 30 g őrölt fahéj
  • 30 g csillagánizs
  • 50 g vaníliás cukor
  • 50 g zsemlemorzsa a sűrítéshez

 

Elkészítés:

 

  1. A körtét daráljuk le, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Mindent jól keverjünk össze.
  2. A töltelékhez szárított körtét használjunk, ne frisset, mert a friss gyümölcs túl sok vizet tartalmaz.

 

Túrós töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kg túró
  • 4 db tojás
  • 240 g porcukor
  • 140 g vaníliás cukor
  • 50 g vaníliapuding por
  • 150 g mazsola
  • 1 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csipet szerecsendióvirág (vagy őrölt szerecsendió)

 

Elkészítés:

 

  1. Tegyünk minden hozzávalót a Gratus konyhai robotgép táljába, és dolgozzuk jól össze.
  2. Ha a keverék túl sűrűnek tűnik, öntsünk hozzá habtejszínt a hígításhoz.

 

Szilvalekváros töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 1400 g szilvalekvár
  • 1 dl rum
  • 200 g vaníliás cukor
  • 50 g zsemlemorzsa a sűrítéshez

 

Elkészítés:

 

  1. Tegyük a lekvárt és a többi hozzávalót a Gratus konyhai robotgép táljába, és dolgozzuk jól össze.
  2. Végül adjuk hozzá a zsemlemorzsát a sűrítéshez.

 

 

Mákos töltelék

 

Hozzávalók:

 

  • 600 g darált mák
  • 80 g szilvalekvár
  • 40 g őrölt fahéj
  • 50 g vaníliás cukor
  • 80 g vaj
  • 180 g kristálycukor
  • 1 dl rum
  • 100 g finomliszt

 

Elkészítés:

 

  1. A tejet tegyük fel főni a kristálycukorral. Amikor a keverék forrni kezd, adjuk hozzá a darált mákot, és folyamatos keverés mellett főzzük rövid ideig, hogy ne égjen le. Ezután hagyjuk kihűlni.
  2. Közben a vajból és egy kevés lisztből készítsünk rántást.
  3. A kihűlt mákos keverékhez adjuk hozzá a rántást és a többi hozzávalót, majd dolgozzuk jól össze.
Konyhai robotgép ETA Gratus Kuliner II Max 2038 90010 szürke
BLACK FRIDAY

Konyhai robotgép ETA Gratus Kuliner II Max 2038 90010 szürke

379.990 Ft284.990 Ft
Raktáron a boltban
Konyhai robotgép ETA Gratus Evo Gratus Evo Smart 1028 90025
BLACK FRIDAY

Konyhai robotgép ETA Gratus Evo Gratus Evo Smart 1028 90025

144.990 Ft122.990 Ft
Raktáron a boltban
Konyhai robotgép ETA Gratus Evo Gratus Evo Max 1028 90061 fehér
BLACK FRIDAY