Ez az édes pite a Csehország keleti felén található Valašsko vidék jellegzetes étele, legtipikusabb specialitása már több mint száz éve. Az első írásos emlékek róla 1826-ból származnak. Eredetileg „nepodarek” – vagyis „rosszul sikerült sütemény” – néven ismerték, amit a háziasszony sütés közben elrontott. Ez később átalakult és hagyományos sütemény lett belőle, amit legtöbbször nagy ünnepekre (karácsony, húsvét), keresztelőre vagy esküvőre sütöttek. A gazdagabb házakban pedig akár vasárnap is elkészítették.
Ennek az egyedülálló pékárúnak a környező országokban nincs párja, ezért 2013 decemberében az EU földrajzi eredetmegjelöléssel védett termékké nyilvánította. A „valašský frgál” elnevezés alatt csak azok a piték árusíthatók, amelyeket Valašsko kijelölt területén készítenek, és amelyek több paraméternek is megfelelnek. A „igazi” valašský frgál például kb. 30 cm átmérőjű, súlya 600 g, és egyfajta töltelékkel készül.
A leggyakoribb töltelékek: körte, túró, mák, szilvalekvár, de más gyümölcsökkel, lekvárokkal vagy akár káposztával is készíthető.
Kelt tészta a pitéhez
4 pite
30 perc
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 2 tojássárgája
- 250 ml tej
- 40 g élesztő
- 80 g kristálycukor
- egy csipet só
- 50 ml olaj
- 125 g margarin (Hera)
- citromhéj
Kenéshez:
- 1 tojás
- 100 ml tej
Elkészítés:
- Egy kisebb tálba tegyünk egy kevés lisztet, cukrot és élesztőt. Öntsünk rá egy kis meleg tejet, és hagyjuk felfutni az élesztőt. Közben egy másik tálba tegyük a lisztet, a tojásokat, a sót, a maradék cukrot, a citromhéjat, a szobahőmérsékletű margarint (Herát) és a meleg tejet. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és jól dolgozzuk össze, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk belőle. Fedjük le konyharuhával, és tegyük meleg helyre kelni.
- A megkelt tésztát osszuk kb. 240 g-os cipókra, és helyezzük egy 32 cm átmérőjű kerek sütőpapírra. A cipókat nyújtsuk ki sodrófával kör alakúra, kb. 30 cm átmérőjűre.
- Minden 240 g tésztából készült pitére tegyünk 400 g tölteléket. Egyenletesen kenjük el a tésztán, a szélén hagyjunk kb. 1 cm-es peremet, amelyet kenjünk meg a felvert tojással.
- A pitéket szórjuk meg zsemlomorzsával. Így előkészítve hagyjuk még egy kicsit kelni, majd süssük előmelegített sütőben kb. 200 °C-on.
- A sütés után a még meleg pite szélét kenjük meg tejjel. Végül melegítsünk vajat, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumot, majd bőségesen locsoljuk meg ezzel a keverékkel a pite tetejét.

Körtés töltelék
Hozzávalók:
- 900 g szárított körte
- 500 g porcukor
- 1 dl rum
- 30 g őrölt fahéj
- 30 g csillagánizs
- 50 g vaníliás cukor
- 50 g zsemlemorzsa a sűrítéshez
Elkészítés:
- A körtét daráljuk le, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Mindent jól keverjünk össze.
- A töltelékhez szárított körtét használjunk, ne frisset, mert a friss gyümölcs túl sok vizet tartalmaz.
Túrós töltelék
Hozzávalók:
- 1 kg túró
- 4 db tojás
- 240 g porcukor
- 140 g vaníliás cukor
- 50 g vaníliapuding por
- 150 g mazsola
- 1 dl rum
- 1 citrom reszelt héja
- egy csipet szerecsendióvirág (vagy őrölt szerecsendió)
Elkészítés:
- Tegyünk minden hozzávalót a Gratus konyhai robotgép táljába, és dolgozzuk jól össze.
- Ha a keverék túl sűrűnek tűnik, öntsünk hozzá habtejszínt a hígításhoz.
Szilvalekváros töltelék
Hozzávalók:
- 1400 g szilvalekvár
- 1 dl rum
- 200 g vaníliás cukor
- 50 g zsemlemorzsa a sűrítéshez
Elkészítés:
- Tegyük a lekvárt és a többi hozzávalót a Gratus konyhai robotgép táljába, és dolgozzuk jól össze.
- Végül adjuk hozzá a zsemlemorzsát a sűrítéshez.
Mákos töltelék
Hozzávalók:
- 600 g darált mák
- 80 g szilvalekvár
- 40 g őrölt fahéj
- 50 g vaníliás cukor
- 80 g vaj
- 180 g kristálycukor
- 1 dl rum
- 100 g finomliszt
Elkészítés:
- A tejet tegyük fel főni a kristálycukorral. Amikor a keverék forrni kezd, adjuk hozzá a darált mákot, és folyamatos keverés mellett főzzük rövid ideig, hogy ne égjen le. Ezután hagyjuk kihűlni.
- Közben a vajból és egy kevés lisztből készítsünk rántást.
- A kihűlt mákos keverékhez adjuk hozzá a rántást és a többi hozzávalót, majd dolgozzuk jól össze.
