8 házi fagylalt recept

8 házi fagylalt recept

A fagylalt már hosszú évek óta az egyik legkedveltebb desszert. Ez nem is csoda, hiszen manapság már számtalan íz közül lehet választani, így mindenki megtalálja a kedvencét. Egyre többen azonban a házi fagylaltot részesítik előnyben. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és legnagyobb előnye, hogy pontosan tudja, mit eszik. Elkerülheti a fölösleges adalékanyagokat, tartósítószereket vagy hozzáadott cukrot. Ön melyik különleges ízkombinációt próbálja ki először?

Sorbet vagy gelato a kívánsága?

Már régen nem csak a vaníliás vagy a „hupikék” gombócból kell választani. A fagyizók pultjaiban a legkülönfélébb fajták várnak önre – a könnyed, tejmentes gyümölcsös sorbetektől kezdve, a klasszikus tejszínes fagylaltokon és a fagyasztott joghurton át egészen az utánozhatatlan olasz gelatoig. Az ízek választéka is épp ilyen változatos. A jól bevált kedvencek mellett ma már találkozhat például sós karamellel, tengeri sóval készült étcsokoládéval vagy akár különleges sörfagyival is.

A házi az igazi

A fagylalt kiválasztása természetesen attól is függ, hogy hol vásárolja. Kisebb városokban a kínálat kissé korlátozott lehet, így nem mindig találja meg pontosan azt, amire éppen vágyik. Ezért is érdemes kipróbálni a házi fagylaltkészítést. Ha a gyerekeket is bevonja a fagyi készítésébe, együtt rengeteg szórakozásban lesz részük.

A házi fagylalt elkészítésében segítségére lesz az ETA konyhai robotgép és a fagylaltkészítő. Elég, ha a kedvenc gyümölcsét lefagyasztja, hagyja kissé felengedni, majd beteszi a robotgépbe és néhány perc múlva már az asztalon is lesz a frissítő finomság, pont olyan, amilyet szeret. Mindez felesleges adalékanyagok, tartósítószerek vagy cukor nélkül. Teljes mértékben Ön irányítja, milyen alapanyagok kerülnek bele, legyen szó vegán, laktózmentes vagy tápanyagban kiegyensúlyozott változatról, pillanatok alatt elkészítheti. Ne féljen kísérletezni. Kóstolja meg receptjeinket! Bátran kipróbálhat olyan szokatlan kombinációkat is, amelyeket boltban biztosan nem talál meg.

Házi fagylalt receptek


Maracuja

Hozzávalók (4 gombóchoz):
200 g fagyasztott maracuja húsa
1 evőkanál méz vagy szirup
1 evőkanál natúr joghurt (opcionális)

Elkészítés:

  1. Hagyja a maracuját kissé felengedni.
  2. Állítsa a robotgépet közepes sebességre, és tegye bele a maracuját a fagylaltkészítőbe.
  3. Végül keverje hozzá a mézet vagy szirupot, és a lágyabb íz érdekében adjon hozzá natúr joghurtot is.

Füge dióval

Hozzávalók (4 gombóchoz):
250 g fagyasztott füge (negyedekre vágva)
1 evőkanál apróra vágott dió (opcionális)
1 evőkanál görög joghurt (opcionális)

Elkészítés:

  1. A fügéket hagyja 10 percig felengedni.
  2. Kapcsolja be a robotgépet közepes sebességre, és fokozatosan tegye bele a fügéket és a diót.
  3. Ha krémesebb változatot szeretne, keverjen hozzá egy kevés görög joghurtot.
  4. Végül megszórhatja apróra vágott dióval.

Erdei gyümölcsös

Hozzávalók (4 gombóchoz):
300 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék (áfonya, málna, szeder, ribizli)
1 evőkanál méz vagy juharszirup
2 evőkanál tejszín vagy növényi tej (opcionális)

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöt hagyja rövid ideig felengedni.
  2. Kapcsolja be a robotgépet közepes sebességre.
  3. Tegye a gyümölcsöt a fagylaltkészítő adapterbe.
  4. Keverje össze mézzel vagy sziruppal ízlés szerint.
  5. Ha lágyabb állagot szeretne, keverjen hozzá tejszínt vagy növényi tejet.

Mangós-kókuszos

Hozzávalók (4 gombóchoz):
250 g fagyasztott mangó (2×2 cm-es kockákra vágva)
50 ml kókusztej
1 evőkanál reszelt kókusz

Elkészítés:

  1. A mangót hagyja kb. 15 percig felengedni.
  2. Kapcsolja be a robotgépet közepes sebességre, és lassan adagolja a mangót a fagylaltkészítőbe.
  3. Keverje hozzá a kókusztejet, majd végül szórja meg reszelt kókuszdióval.

Mákos szilva

Hozzávalók (4 gombóchoz):
300 g fagyasztott szilva (magozott, negyedekre vágva)
1 evőkanál őrölt mák
1 evőkanál méz (opcionális)

Elkészítés:

  1. A szilvákat hagyja 10 percig felengedni.
  2. Kapcsolja be a robotgépet közepes sebességre, és fokozatosan adagolja a szilvákat a fagylaltkészítőbe.
  3. Keverje össze az őrölt mákkal, és ha szeretné, adjon hozzá mézet is.

Bazsalikomos eper

Hozzávalók (4 gombóchoz):
300 g fagyasztott eper
3–4 friss bazsalikomlevél
1 evőkanál juharszirup (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az epreket hagyja kb. 5 percig kissé felengedni.
  2. Kapcsolja be a robotgépet közepes sebességre.
  3. Az epreket tegye a fagylaltkészítőbe a bazsalikomlevelekkel együtt.
  4. A feldolgozás után óvatosan keverje össze, és azonnal tálalja.

Fahéjas narancs

Hozzávalók (4 gombóchoz):
250 g fagyasztott narancsdarabok, narancshéj nélkül
1 evőkanál méz vagy agávészirup
fahéj ízlés szerint
1 teáskanál narancshéj reszelék (opcionális)

Elkészítés:

  1. Hagyja a narancsokat 10 percig felengedni.
  2. Kapcsolja be a robotgépet közepes sebességre, és lassan adagolja a narancsdarabokat.
  3. Keverje hozzá a fahéjat, mézet vagy szirupot, és egy kevés narancshéjat az intenzívebb ízért.

Cseresznyés-banános

Hozzávalók (4 gombóchoz):
200 g fagyasztott magozott cseresznye
1 fagyasztott banán (karikákra vágva)

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöt hagyja kb. 5 percig enyhén felengedni.
  2. Kapcsolja be a robotgépet közepes sebességre, és váltakozva tegye bele a cseresznyét és a banánt a fagylaltkészítőbe.
  3. Keverje össze, és azonnal tálalja.