Tradicionális cseh mákos bukta

Elkészítési idő 45 perc / 16 db bukta

Tészta

  • 400 g liszt
  • 4 db tojás sárgája
  • 40 g kristály cukor
  • 15 g élesztő
  • 125 ml tej
  • 60 g vaj
  • citrom héja

  • Töltelék
  • 100 g mák
  • 200 ml tej
  • 50 g kristály cukor

Melegítse meg a tejet, tegye hozzá az élesztőt, a csipetnyi cukrot és hagyja felfutni. Az edénybe tegye bele a lisztet, tojás sárgáját, puha vajat, cukrot, reszelt citrom héját és a felfuttatott élesztőt. Dolgozza össze a hozzávalókat (konyhai robot használható), majd hagyja a tésztát melegben kelni kb. 10 percig. Közben készítse el a mákos tölteléket. A darált mákot főzze meg a tejjel együtt, tegyen hozzá cukrot. A megkelt tésztát ossza szét 16 darabra. A darabok közepébe tegyen mákos tölteléket (esetleg más tölteléket – pl. lekvárt, vagy túrót) és zárja össze. A sütő edényt kenje meg vajjal, utána tegye bele az előkészített buktákat. Minden buktát vajjal kenjen meg. Süsse kb. 30 percig, majd a tányéron szórja meg porcukorral.